Module 8 Boekhouding en administratie

Het bijhouden van je administratie.
Je bent ondernemer en dat betekent dat je wettelijke verplichtingen hebt. Zo moet je onder andere je administratie bijhouden en bewaren. Wat je moet bijhouden en bewaren hangt af van jouw bedrijf.

Het is daarom belangrijk te starten met het bijhouden van je administratie ook als je nog niet gestart bent.  

 

 

Waarom moet je de administratie bijhouden?
Je hebt jouw administratie onder andere nodig voor de belastingdienst. De belastingdienst kan hiernaar vragen om bijvoorbeeld te bewijzen of je aan het urencriteria voldoet. Maar het kan ook zijn dat je het nodig hebt als je subsidies wilt aanvragen of als je een financiering wilt.  

 

 

Belangrijk voor het werken aan jouw bedrijf.
Je neemt het ondernemerschap serieus. Dat is een van de redenen dat je dit Business Boost Traject volgt. Het bijhouden van jouw administratie draagt ook bij aan het werken aan jouw bedrijf. Het helpt je om doelen bij te kunnen stellen, in te springen op ontwikkelingen en bij te sturen waar nodig. Het geeft je ontzettend veel inzicht en informatie. Je hebt namelijk altijd overzichtelijk wat jouw cijfers en resultaten zijn. Je houdt dus zicht op je winst, omzet, salaris, kosten en investeringen.

Daarnaast geeft het inzicht in je uren en zie je dus hoeveel omzet bepaalde activiteiten hebben opgeleverd. Hoeveel uur werk je declarabel, wat zijn niet declarabele uren en waar gaat jouw meeste tijd in zitten. Als je jouw administratie slim opzet en daadwerkelijk bijhoudt, werk je slimmer, beter en efficiënter aan jouw bedrijf.  

 

 

 

De boekhouding en administratie bewaren.
In Nederland hebben we te maken met de bewaarplicht. Je bent dus verplicht om je administratie en boekhouding te bewaren. Hoelang jij jouw gegevens moet bewaren hangt af van verschillende factoren. Ik raad je aan om hierover in gesprek te gaan met een goede boekhouder of accountant.

De belastingdienst heeft het onder andere over de basisgegevens. Dit zijn jouw gegevens zoals je jaarverslagen, overzichten van de aangiftes, debiteuren- en crediteurenadministratie. Dit moet je volgens de wet 7 jaar bewaren. Dit geldt voor bestanden die je digitaal hebt, maar ook van de papieren administratie.  

Zit je bijvoorbeeld in het ontroerend goed, dan is de bewaartermijn 10 jaar. Nogmaals, stem goed met jouw boekhouder of accountant af wat je moet bewaren en wat de bewaartermijn is.  

 

De BTW
Als jij de administratie en boekhouding goed bijhoudt, weet je hoeveel btw je moet betalen, wat de gemaakte kosten en investeringen waren en hoeveel winst jouw bedrijf heeft gemaakt.  

Ik hoor vaak dat mensen zich erg druk maken om de btw en dat ze bij de kwartaalaangiftes btw moeten betalen. Btw is niet van jou. Het is een soort voorfinanciering, schuld of lening aan de belastingdienst. Als jij als ondernemer een product of dienst afneemt betaal je de btw, maar dit krijg je terug van de overheid. Als je een factuur verstuurd, krijg je de btw en moet jij dit aan de overheid betalen.

Het is daarom van groot belang dat jij weet wat je moet betalen. De ‘te betalen btw’ en wat je terugkrijgt.  

 

 

Hoe houd je de boekhouding en administratie goed bij?
De boekhouding en administratie goed bijhouden betekent dat je inzichtelijk hebt:  

  • Welke facturen je verstuurt en van welke klanten je nog geld ontvangt (debiteuren)  
  • Welke facturen je hebt ontvangen en dus moet betalen (crediteuren)  
  • Welke kosten en investeringen je maakt  
  • Wat je privé gebruikt