Module 1 les 2: jouw passie

Passie, ik hou ervan!
Waar word jij gelukkig van? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Waar krijg jij kriebels van in jouw buik? Waar geloof jij in? Waarom doe jij wat je doet?
 

Het vinden van je passie is niet altijd eenvoudig. Misschien herken je het wel en vind je onwijs veel dingen leuk. Wat is dan precies jouw passie? Wat ga je dan inzetten voor jouw bedrijf? Wat is het precies? 

Ik geloof dat (bijna) iedereen een passie heeft, maar dat we het nog niet altijd zien. We zoeken er fanatiek naar, maar vergeten te kijken naar wat er is. Als ik denk aan iemand met passie denk ik aan enthousiasme, beweging als iemand ergens over praat, twinkelende ogen. Een brok energie, een vurig verlangen, iemand die ergens helemaal voor gaat, ondanks dat het misschien ontzettend spannend is. 

En juist dat vurige verlangen, het ergens helemaal voor willen gaan maakt dat passie voor mij iets anders is dan interesse of een hobby. Twee termen waar passie nogal eens mee verward wordt. Want een passie blijft, is constant aanwezig. Is een soort rode draad in iemands leven. Het is niet iets wat komt en gaat. 

Een passie gaat verder en dieper. En juist dat interne proces, die verdieping op een hobby maakt ook dat jouw passie in het ondernemerschap zo belangrijk is. Het volgen van jouw passie heeft grote voordelen. 

Voordelen van jouw passie: 

  • Jouw motivatie stijgt hierdoor 
  • Je raakt geïnspireerd 
  • Je krijgt inzichtelijk welke vervolgstappen je kunt zetten 
  • Het vermindert keuzestress 
  • Je wordt een stuk productiever, maar liefst 33%!!! 
  • Je ervaart veel minder stress 
  • Je bent leergierig en neemt deze informatie snel en eenvoudiger op 

Waarom het vinden van je passie zo lastig is, heeft onder andere te maken met onze menselijke behoeften. Deze menselijke behoeften kunnen we visueel maken met de Pyramide van Maslow. Hier heb ik het in de training nog vaker over. De Pyramide van Maslow geeft de 5 niveaus van de menselijke behoeften weer. Maslow geeft aan dat je pas naar een volgend niveau kunt als de behoefte laag daaronder vervuld is. 

1

Tegenwoordig is er meer ruimte voor het vinden van je passie. Vroeger was dit minder. Dit heeft er mee te maken dat de focus vroeger veel meer lag op overleven. Vinden van voedsel, beschermen tegen weersinvloeden, etc. Dat wij het nog niet zo eenvoudig vinden om onze passie te vinden is dus niet zo gek. We hebben nog niet veel voorbeelden van de generaties boven ons die bezig zijn met passie.

 

Daarnaast zijn er ook nog tal van belemmerende factoren die ons tegenhouden:

Geld (we hebben in deze maatschappij nu eenmaal geld nodig)
Sociale druk (wat vinden mensen in jouw omgeving van je passie en plannen?)
Je ego (ga je dingen aanpassen/echt anders doen? Of is het toch te spannend?)
Al met al is het zien van jouw passie dus nog niet zo eenvoudig. Er zijn veel factoren die hier mee te maken hebben, waarbij de belangrijkste misschien nog niet genoemd is. Vaak spreken mensen van het vinden van je passie. Dit zit dus in ons systeem dat we onze passie mogen gaan vinden.

Maar wat als het er al is en het juist zaak is dat jij jouw passie gaat zien? Dat je dus niet tientallen zelfhulpboeken hoeft te lezen, testen hoeft te doen, maar dat het op een andere manier kan?!

En nu denk je natuurlijk, ja, klinkt goed, maar hoe dan?! Dat ga ik je nu vertellen.

Kijk terug!

Wat vond je altijd al leuk en wat heeft altijd jouw aandacht getrokken? Ga brainstormen en schrijf alles op. Dus wat deed je als kind? Wat vond je leuk om te doen? Wanneer vergeet je de tijd? Waar praat je graag over? Etc.

Waarschijnlijk is jouw conclusie dat je meerdere dingen leuk vindt. Moet je daar nu tussen kiezen? Nee, dat hoeft juist niet!

Het zit erin dat je nu mag onderzoeken wat je dan zo leuk vindt en vond. Dus niet het hele plaatje, maar de kleine onderdelen uit alles wat je leuk vindt. Zo kom je er langzaam achter wat jouw passie is.

 

Stel jezelf altijd de volgende twee vragen:

  • Wat vind ik daar precies zo leuk aan?
  • Waarom vind ik dat zo leuk?